Nu ne mai permitem democraţia. Jos cu ea!

Toţi cetăţenii unei naţiuni ştiu că Parlamentul este susţinătorul democraţiei. Ştiu asta pentru că o naţiune adevărată are grijă de educaţia membrilor săi, educaţie care presupune în primul rând exersarea spiritului civic în toate compartimentele vieţii.

De ce tocmai Parlamentul este cel care susţine democraţia? Pentru că fără el aceasta nu există. Toate statele totalitariste au avut şefi, conducători, guvernanţi, dar nu şi parlament în adevăratul sens al cuvântului.

Este adevărat că unele state democratice au conducători cu atribuţii mai largi decât ale altora, dar în lumea civilizată din care pretindem că facem parte niciun stat care a cunoscut în istoria sa recentă un regim totalitarist sau o dictatură nu şi-a permis un astfel de şef (vezi Germania, Italia). De ce, e limpede de înţeles: pentru a nu repeta o experienţă dureroasă.

Astăzi asistăm la un asalt nemaiîntâlnit împotriva parlamentului şi nimeni nu pare să îl oprească, nici măcar opoziţia. Nimeni nu încearcă să amintească faptul că astfel de campanii nu au fost inventate de preşedintele Băsescu sau PD-L, ci de Hitler, Mussolini şi alţi mentori ai actualului şef de stat român.

Peste tot se mai întânesc acele panouri din campania electorala cu ameninţări la adresa parlamentarilor, panouri care privite acum, după atâta timp, par să instige la asedierea acestei instituţii şi distrugerea ei.

Astăzi însă am întâlnit o altă etapă a acestei campanii: în licee, liderii sindicali au pus la dispoziţia profesorilor liste cu sumele (în euro) cheltuite cu fiecare parlamentar, adică nota de plată a democraţiei. Concluzia trasă de colegii sindicalişti a fost: nu ne mai permitem democraţia. Jos cu ea!

Trist (dacă nu tragic) e că această concluzie vine din partea unor aşa-zişi intelectuali care se ocupă cu formarea tinerilor. E de aşteptat o generaţie extrem de bulversată în ceea ce priveşte valorile fundamentale ale unei naţiuni. Păcat că după atâta luptă a multor generaţii, naţiunea la care visau aceştia s-a transformat într-o populaţie!

20 responses to “Nu ne mai permitem democraţia. Jos cu ea!

 1. Si eu sint de acord: Jos cu democratia! De la democratie la tiranie nu este decit un singur pas.

  Atita timp cit oamenii nu stiu formele de guvernamint, atita timp cit nu stiu care este datoria guvernului….sa nu ne asteptam ca o tara sa mearga inspre bine.

  Pacat ca dupa 20 de ani, tot imbratisam comunismul si socialismul.

  • Asa este, din pacate…
   Democratie fara educatie = bomba cu ceas!
   Suntem in ceasul al doisprezecelea (fara un sfert, as spune eu) dar cum nu suntem punctuali ca nemtii putem rata intalnirea cu istoria…

 2. Ce am putea pune in locul democratiei?
  Libertatea fara reguli e anarhie…

 3. Democratie = majoritatea conduce. Deci majoritatea poate incalca drepturile minoritatii. De aici se ajunge la tiranie.

  Una din datoriile statului este sa se asigure ca drepturile cetatenilor nu sint incalcate. Deci democratia nu poate exista acolo unde se vrea libertate, pentru ca drepturile minoritatii sint incalcate daca exista democratie.

  De accea o tara care pretinde ca vrea ca drepturile cetatenilor sa fie aparate, formeaza o Constitutie. Din pacate, Constitutia Romaniei are un iz comunist, nu ajuta deloc la respectarea drepturilor. Din cauza asta exista haosul prezent. Oamenii nu isi cunosc indatoririle, statul nu-si cunoaste indatoririle. Si uite asa….continuam sa bijbiim prin intuneric.

 4. Imi place sa cred ca democratia nu inseamna dictatura majoritatii, ci protectia minoritatii. Din pacate, niciun sistem in afara de cel democratic nu poate garanta drepturile cetatenilor.
  Cat despre constitutie, nu e neaparat comunista ci mai mult vaga.
  Oamenilor le poate oferi drepturi, dar nu si exercitiul acestora (forma fara fond). In plus, drepturile neexercitate sunt inutile…

 5. Cred ca nu putem vorbi in termenii de minoritate vs. majoritate, atunci cand invocam libertatea pentru ca am avea o problema…o minoritate nu poate asigura majoritatii 100% ceea ce isi doreste asa cum o majoritate uita ca mai exista si o minoritate cateodata…
  Pana una alta democratia autentica a incercat sa impace si capra si varza…cu succes si cu scapari inerente…

  • Nu am inteles de ce o minoritate ar trebui sa asigure majoritatii ceva, sau invers. Fiecare om sa respecte drepturile celuilalt si guvernul sa se asigure ca acest lucru este implinit. Nu e mare lucru de inteles.

 6. Din pacate, faptul ca ne place sau nu, asta inseamna: in democratie, majoritatea are puterea. Daca 50+1 decide sa omoare pe cineva (declarat vinovat sau nu), democratia le da acest drept.

  De aceea este bine sa intelegem ce vrem sa spunem prin democratie. Cred ca limbajul corect este sa spunem ca vrem o republica constitutionala, unde fiecare cetatean este asigurat prin Constitutie ca drepturile nu-i vor fi incalcate.

  Apoi al puct principal este acela ca trebuie sa intelegem ca nici Constitutia, nici guvernul, nici ONU sau orice alta organizatie nu poate oferi drepturi inalienabile. Aceasta e marea greseala: sa credem ca guvernul ne da drepturile. NU! Aceste organizatii declara prin Constitutie ca drepturile oamenilor, acelea cu care s-au nascut, vor fi aparate.

  Statul, Constitutia, ONU, NU pot sa-ti dea drepturi, datoria lor este sa se apere, pe acelea pe care le avem automat prin nastere.

  Constitutia actuala se contrazice in diferite locuri, plus ca are multe articole comuniste. Astfel, niciodata Romania nu va merge pe drumul cel bun.

 7. Ok, constitutia trebuie schimbata, cine sa o schimbe ? o minoritate? o majoritate? cineva tot timpul va fi „fentat”…reguli perfecte pentru toti nu exista… 🙂
  Democratia nu e perfecta dar e perfectibila!

  • Normal ca criminalii nu o sa fie de acord cu legi care pedepsesc crima. Deci unde e libertatea aici?

   Cind se face o Constitutie trebuie facuta in asa fel incit drepturile inalienabile ale oamenilor sa nu fie incalcate. Daca un grup de oameni decid ca vor sa introduca o lege in Constitutie in care sa incalce drepturile altui grup de oameni, aceasta Constitutie nu se mai poate numi egala si corecta.

   Atunci cind prin Constitutie guvernul promite ca drepturile fiecarui cetatean va fi aparat, cum mai poate fi fentat? Cine ar mai putea fi fentat?

   Democratia este perfectibila atunci cind majoritatea nu are dreptul sa incalce drepturile minoritatii, iar asta automat nu se mai numeste democratie.

 8. Ai pretentia ca toti oamenii gandesc ca tine…sau ar trebui sa gandeasca ca tine?
  Unde mai e libertatea? 🙂

 9. Ei au ales sa fie acolo…nu i-a pus nimeni cu forta in inchisoare (asa sper) erau liberi cand au ales…

  • Deci ei au hotarit intr-o buna zi ca sa mearga si sa se inchida in inchisoare? Sa fim seriosi…ei au incalcat drepturile altor oameni, de aceea exista legi pentru asta, si asa au ajuns acolo.

   Aici nu e vorba ca oamenii sa aiba libertatea sa gindeasca la fel sau nu ca mine, este vorba de drepturle oamenilor care sint incalcate de alti oameni, de guvern, de Constitutie, de ONU. Si mai vrem libertate…..

 10. De ceva timp sesize acelasi lucru. Le expuneam si elevilor la scoala aceeasi temere ca prelungirea crizei va arunca romania spre totalitarism. Fiindca noi avem deja o predipozitie nostalgica spre regimuri de forta, asa ca alunecarea noastra este cu atat mai sigura. Este rist ca singura institutie care ar trebui sa fie garantul democratiei este expusa unor atacuri ale caror urmari nu sunt greu de prevazut. Viitorul nu prea indepartat ne va arata daca istorie se repeta…

 11. Scuze, Romania era cu litera mare. Nu a fost o greseala intentionata. Ca sa nu creada cineva ca am facut-o premeditat…

 12. Romanii (majoritatea) nu stiu ce este un stat de drept, nu stiu ce e aceea democratie si nu stiu ce e acela totalitarism. Sa nu uitam ca in Statele Unite inainte de democratia de acum a fost Vestul Salbatic. Eu cred ca democratia e un stadiu al evolutiei unui stat. Ca in orice evolutie corecta nu trebuie sa sarim etapele. Stiu ca suna urat si nu imi doresc sa trecem prin stadiul de Vestul Salbatic dar probabil este unica posibilitate da a face ca oamenii sa-si doreasca un stat democratic.

  PS: Am vazut ca ai in blogroll blogul meu vechi. Schimbi linkul cu http://andreipop.altervista.org te rog. Te-am pus si eu in blogroll.

 13. 31 mai 2010..ziua in care a murit democratia in Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s